Vértesboglár és környéke

Vértesboglári látnivalók

 • Tájház
 • Régi parasztházak
 • Római-árok
 • Plébániaház - Fellner Jakab építette 1761-ben
 • Assisi Szent Ferenc templom, előkertjében Nepomuki Szent János, Szent Vendel és Szent Flórián szobrával
 • Kálvária-domb Mária szoborral
 • Régi temető és sírkövei
 • Kápolna
 • Négy présházegyüttes
 • Vértesboglári horgásztó
 • Boglár-tanya
 • Kőhíd
 • Gémeskutak
 • Feszületek

 

Környékbeli látnivalók

Vértes Natúrpark:  A szervezet biztosítja a Vértes hegység és a Zámolyi-medence természeti és kulturális örökségének, valamint a hagyományos gazdálkodási módoknak a megőrzését, mindezek bemutatását.

 

Alcsútdobozi Arborétum:  Magyarország legeredetibb angolparkja több, mint 40 hektáros, növényritkaságok egész sorát rejtő tájkert, amelyet az 1820-as években József nádor, Habsburg főherceg telepíttetett. A Pollach Mihály tervei alapján épült kastélynak és az Ybl Miklós által tervezett pálmaháznak ma már csak a maradványai láthatóak. Az 540 fajból álló fás növénygyűjteményben egyedülálló értéket képvisel a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró, a közeli Csaplári erdő Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa, és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor.

foto

Eszterházy-kastély, Csákvár: Csákvár központjában áll a hatalmas park övezte, lenyűgöző méretű, volt Esterházy-kastély. A kastély ma kórházként funkcionál, az egykori színházból könyvtár lett, az istállóból pedig ebédlő. A mögötte elterülő gyönyörű angolpark szabadon megtekinthető, de látogatási időben a kastély épület is látogatható.

 

Haraszt-hegyi tanösvény, Csákvár:  A Vértes rendkívül látványos tanösvénye, egy hazánkban páratlan szubmediterrán terület, a Haraszt-hegy kopár, dolomitsziklás környékét mutatja be egy rövid körtúra segítségével. A tanösvény talán októberben a legszebb, amikor a vörösen izzó cserszömörce teljesen elborítja a hegyoldalt, de a májusi időszak is nagyon vonzó az ezernyi színes virággal fedett rétekkel. A túra hossza: 3,5 km.

 

Kamalduli remeteség, Majk: A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon. Ám nemcsak hangulatában egyedülálló az erdők ölelte, tavak szomszédságában fekvő remeteség, hanem Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes is egyben, amely tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll.

 

Bauxitföldtani Park, Gánt:  Az egykori bauxitbánya külszíni fejtése kihagyhatatlan látnivaló. A marsbéli területen informatív tanösvény kalauzolja végig a látogatókat. A 13 állomásból álló túra 1-1,5 óra alatt végigjárható, az év minden napján szabadon látogatható. Az ismertető táblákkal jelzett útvonalon betekintést nyerhetünk a környék földtörténeti múltjába, és megismerkedhetünk a telepen található ásványokkal. A bányagödör szélén a mesterségesen kialakított tárnában és annak udvarán hozták létre az érctelep felfedezőjéről, Balásy Jenőről elnevezett Bauxitbányászati Múzeumot. A múzeum november 1. és március 31. között zárva tart.

 

Mezítlábas Park, Tabajd:  A Vértes déli lankáitól kissé távolabb található a tabajdi élmény ösvény, amely 21 járófelülettel kényezteti vagy éppen dolgoztatja meg a mezítelen talpakat.Ha a séta közben a patak hűs vízébe is bemerészkedik a bátor látogató, igazi felüdülésben lesz része.

 

Vitányvár, Vértessomló:  Az 1320-as években valószínűleg a Csákok építették a várat az Északi-Vértesben 377 m magasságban egy keskeny hegygerincen. A Tatabánya és Vértessomló közelében található várrom valaha a Vértes egyik büszkesége volt. A Tatai-medence több települése tartozott a várhoz, ám annak pusztulása után aztán a Tatai vár tartozéka lett valamennyi. Bél Mátyás leírása szerint "Vitam várának" fekvésére a szűk alépítmények a jellemzőek, szélesen nyíló kilátással. Bár nehezen közelíthető meg, szép kirándulóhely, ritka nevezetesség.

 

Várgesztesi vár, Várgesztes:  A községtől 1,5 km-nyire délre található hegy kúpján magasodik "Gesztes Vára", amely méreténél fogva a vértesi várrendszer egyik legjelentősebb láncszeme volt. A Magyar Állam tulajdonában lévő, romjaiban is jelentős vár feltárása, helyreállítása és újjáépítése az 1960-as években megtörtént, ám jelenleg felújítási munkálatok miatt a műemlék ideiglenesen zárva tart.

 

Csókakői vár:  Csókakő vára különleges régészeti-műemléki érték: Fejér megye lényegében egyetlen középkori eredetű, s a török hódoltság idején is használatban maradt vára. Egyike azon kevés erősségeknek, melynek pusztulása nem kötődött a Habsburg várrombolási hullámhoz, csupán az évszázados elhanyagoltságból adódó enyészettel kellett megküzdenie. A vár újjáépítését a megalakult Várbarátok Társasága végzi, ezért évről-évre szépül a vár.

 

Turul emlékmű és Szelim-barlang, Tatabánya:  Európa legnagyobb bronzmadara. Kiterjesztett szárnya 14 m, karmaiban az Árpád-kard is 14 m hosszú. A szobor Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem fölött aratott győzelmére emlékeztet. A jeles alkotás Tatabánya meghatározó jelképévé vált, a város címerében is szerepel. Környékén, a Turul parkerdő védett területén tanösvény vezet a 45 m hosszú Szelim-barlanghoz és a kilátóhoz.

 

Lámpamúzeum, Zsámbék: 1979-ben nyílt meg a Lámpamúzeum egy volt lakóházban, Zsámbékon a Magyar út 18. szám alatt. Jelenleg 1000-1100 db világítási tárgy található az ország egyetlen Lámpamúzeumában. A mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák között található régi kínai vázából készült lámpa, valamint Zsolnay-majolika, meisseni porcelán talpú petróleumlámpa is.

 

További kirándulási tippekért, javaslatokért kérjük, keresse fel irodánkat!