Osztálykirándulás tervezése 5 lépésben

Nem kétséges, a gyerekek számára az osztálykirándulás a tanév fénypontja.

Gondos tervezéssel neked, az osztályfőnöknek is könnyedén az lehet. Minimalizáld a váratlan meglepetések számát, előzd meg a káoszt, használd a tippjeinket!

Találd meg az ideális úti célt

A tökéletes osztálykirándulás helyszín színvonalas és a korosztály érdeklődésének megfelelő szolgáltatásokat nyújtja.

Az alsót tagozatos iskolásoknak a múzeumlátogatás például egyet jelenthet a megtestesült unalommal, de egy élményparkban fülig érő mosollyal ismerkednek meg a háziállatokkal, miközben tanulnak is. Ha megtaláljátok a számotokra ideális úti célt, kérj ajánlatot.

Szeretnéd, hogy az osztályod nagyobb figyelmet kapjon?

Olyan időpontot foglalj, amikor kisebb a tábor forgalma. Ha bírja a csapat a nyüzsgést, menjetek akkor, amikor sokan vannak.

Az előleget a legtöbb táborba minimum félévvel korábban szokás kifizetni, ezért határozd meg az ajánlat alapján, mikor kell mindenkinek befizetni az előleget, majd a további részleteket.

Szervezd meg az utazást

Ne ess abba a hibába, hogy az utolsó pillanatra hagyod az utazás megszervezését.

Ha bérelt busszal mentek (ez a legkényelmesebb), akkor bizony az osztálykirándulás első harmadában ezt is érdemes lefoglalni. Válassz olyan szolgáltatót, akiről már hallottál jó tapasztalatokat.

Előnyös, ha a bérelt buszon TV is van. A gyerekek érdeklődésének megfelelő film nézése biztonságos is, hiszen az esetleges zsivaj nem vonja el a vezető figyelmét az útról. Ez nem elhanyagolható szempont, hiszen sok gyerek biztonságáéért felelsz.

Amikor az ülésrendet tervezed, vedd figyelembe, ki mennyire bírja az utazást. Akik jelzik, hogy émelyegni szoktak, mindenképp az első ülésekre kerüljenek, mert ha akció van, gyorsan le tudnak jutni a buszról.

Oszd fel a csoportokat

Legyen kidolgozott terved arról, kik alszanak majd egy szobában. Melyik segítő kikre fog figyelni az osztálykirándulás alatt. Sok szempontból hasznos, ha egy szobába haverokat válogatsz, így az esetleges veszekedéseket, balhékat megelőzheted.

A csapatok mellé pedig érdemes olyan kísérőt választani, aki akkor is hatni tud a gyerkőcökre, ha elszabadulnak a buli hormonok.

osztalykirandulas

Legyenek segítőid, kísérők

Bevett szokás, hogy az osztályfőnök mellett egy vagy két tanár is elkíséri a csipet csapatot. A tanároknak van elég tekintélyük és tapasztalatuk is, hogyan kezeljenek ennyi gyereket.

Olyan segítőt válassz, akire mindezek jellemzők, és a gyerekek szeretik is.

Mindazonáltal bizonyos esetekben mentőöv lehet, ha legalább egy szülő is elkíséri az osztályt. Főleg alsó tagozatban lehet az önkéntes szülő óriási segítség. Ő az, akiről tudják a gyerekek, hogy elmond mindent anyunak-apunak.

Lehet ő az a személy, akit az aggódóbb szülők bátrabban felhívnak a kirándulás alatt.

Kaja para

Kérd meg a szülőket, hogy nyilatkozzanak, van-e bármilyen ételérzékenysége a gyereküknek. Ha igen, legyen róla listád, és vedd nagyon komolyan. Ha nem tudjátok megoldani a szálláson az allergiás étkezést, egyeztess a szülőkkel. Mindig van megoldás.

Határozd meg a busz szolgáltatóval is, hogy milyen jellegű ételek fogyasztása megengedett, és ezt tudasd a szülőkkel és a gyerekekkel is. Ami a buszon nem megengedett, tartogassák a pihenő parkolójába. Az osztálykirándulás örömteli hangulata nem feltétlen a jó szerencsén múlik.

Egy ideális helyszínen a gyerekekre szabott programok (aktív és passzív egyaránt) mellett stressz nélkül élvezhetik kicsit és nagyok egyaránt.

Hozzászólások