Őrületes dolgok, amiket kísérőként megtapasztalhatsz egy osztálykiránduláson

Minden osztályfőnök álma, főként alsó tagozatban, hogy csatlakozzon a csapathoz egy kísérő, legyen az egy szülő, vagy egy másik tanár az iskolából. Nem hiába, hiszen az iskolai fegyelemből kiszabadult gyerekekkel nem mindig könnyű a csapatjáték. Sőt!

Ha szülőként leszel kísérő, készülj fel a nagy kalandra! Ne csak a hidratáló krémed pakold be és a maci mintás sebtapaszokat, hanem legyen nálad Advil is (neked), mert garantáltan lesznek olyan szituációk, amikor pattanásig feszül a helyzet.  

Lelkileg trenírozd magad arra is, hogy látni fogod saját gyermeked egy teljesen más közegben, úgy, ahogy eddig nem is képzelted. Valószínűleg részed lesz olyan „élményekben” is, amikről tudni sem akartál, ezekből gyűjtöttünk össze pár őrülten vicces példát.

1/ A poéngyáros, a félénk és az osztály réme

Ahogy elhelyezkedsz a buszon, gyorsan rá fogsz jönni, hogy az osztályban nem minden gyerek egyforma. Néhányuk bosszantóan viselkedik, mások folyton kérdésekkel ostromolnak, és lesznek olyan gyerekek is, akiket nem tudsz magad mellől eltántorítani.

Olyan gyerek is lesz, aki az osztálykiránduláson, mint egy kifordított kesztyű kikel magából, és mások piszkálásával hívja fel magára a figyelmet. És. Nincs vészkijárat. Állni kell a sarat.

2/ Ez tényleg az én gyerekem?!

Talán azt gondolod, hogy szemed fénye mindenkivel kedves és udvarias, de az osztálykiránduláson azzal szembesülsz, hogy nem is ismered.

Félrevonul egy-két barátjával, és senki mással nem beszél. Inaktív, nem figyel, vagy éppenséggel mindenki szavába belevág. Az osztálykirándulás jó lehetőség, hogy megismerd gyermeked valódi személyiségét. De állj! Az osztálykiránduláson jobb, ha nem nevelsz, és hagyod, hogy jól érezze magát.

3/ Így lehet elveszíteni egy fél osztályt

A kisgyerekek sokszor bizonytalanok vagy tanácstalanok, amikor egy döntést meg kell hozniuk. Sémák vannak a fejükben, a szemüket meg sokszor nem használják. Így eshet meg, hogy a buszos pihenő után beáll egy tucat gyerek egy másik buszhoz, ahol idős emberek állnak sorban, várva, hogy feljussanak rá.

És a busz még csak nem is hasonlít az osztály buszára. Ha megkérded, mégis hova tették a szemüket, nagy eséllyel ezt a választ kapod: ott volt egy sor, és ők beálltak. Na, pont ilyen okok miatt kellenek a kísérők egy osztálykirándulásra.

4/ Mit mondok a szüleinek?

Talán volt olyan pillanat az életedben, amikor szem elől tévesztetted egy pillanatra a gyereked, és életed legszörnyűbb pár másodperce volt, amíg megtaláltad.

Ha egy osztálykirándulás kísérőjének vállalkozol, készülj fel arra, hogy 20 vagy még ennél is több gyerekre kell egyszerre figyelned. A tudat, hogy elveszíted másnak a gyerekét talán még annál is rosszabb, mintha a sajátod csellengene el a sarki fagyis pulthoz. A kirándulás előtt pihend ki magad, tanulj meg meditálni, sajátítsd el a fókuszálás képességét. Garantáltan szükséged lesz az éberségedre!

5/ Erre találták ki az Advilt

Az osztálykirándulás végére levonhatod a következtetéseket. Rendesen hasogat a fejed, a lábad rongyosra gyalogoltad, és talán még abban is biztos vagy, hogy 5 évet öregedtél az alatt a pár nap alatt. Ilyenkor jó ötlet lehet egy üveg bor fenekére nézni, de felelős szülőként csak egy Advilt kapsz be, hiszen mégsem mutathatsz rossz példát.

Egy osztálykiránduláson való önkéntes részvétel után garantáltan nem fogsz bűntudatot érezni, ha a következő évben csendben meghúzod magad a szülőin, amikor elhangzik a nagy kérdés. Ki kísérne el bennünket?

Olvasva viccesnek tűnnek ezek a bolondos pillanatok, amikre később csak mosolyogva emlékszünk vissza. Megélni rémisztő lehet. Persze a forgatókönyv lehet más is. Békésebb, nyugodtabb.

Vérteslovason képzett animátorok figyelik a gyerekek minden lépését, így a kísérőnek és az osztályfőnöknek sem kell nyugtatót szednie, mert élvezhetik a gyerekekkel töltött minden percet.

Szerző: Hadarik Rita

Hozzászólások