Hány éves kortól engedjük táborba a gyerekeket?

Mikor elég idősek a gyerekek ahhoz, hogy el merjük küldeni őket ottalvós táborba? Mit tegyünk, ha nem tudják eldönteni, menjenek-e vagy sem?

Ha erre az oldalra jutottál, minden bizonnyal egy konkrét számot szeretnél olvasni. Ha csak az első két sort olvasod el, akkor a 9 éves kort javasoljuk, de a válasz és a döntés ennél jóval összetettebb.

Az, hogy mikor jön el az első táborozás ideje függ a gyerek temperamentumától, a szülők hozzáállásától és döntésétől.

Sok gyermek már 6 éves korában is élvezi a tábori élményt, de általánosságban a legtöbb lurkó számára ez még korai.

Ráadásul vannak szülők, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy gyermekük nélkülük menjen bárhová is. Sokan arra hivatkoznak, hogy a „gyerek még nem kész a táborozásra”, de valójában ilyenkor a szülő nem tudja még elengedni csemetéjét.

Annak a felismerése, hogy a gyerek rendben van és egyedül is képes jól érezni magát, nehéz dolog egy szülőnek. Óriási lépés a részedről, ha lehetővé teszed gyermeked számára a táborozás örömének megtapasztalását.

Ha bizonytalan vagy, mikor történjen meg az első táborozás, olvasd el tippjeinket.

5 éves vagy annál kisebb

5 éves kor alatt a gyerek túl kicsi ahhoz, hogy több éjszakát töltsön egyedül egy idegen helyen. Természetesen lehet ismerkedni az ötlettel.

Menjetek el közösen egy családi táborba, vagy próbáljatok ki egy egynapos tábort, hogy szokja mások irányítását és az új arcokkal való ismerkedést.

6-8 éves kor között

Ez még nem az az időszak, amikor egy gyerekre rá lehetne kényszeríteni a táborozást. Figyeld gyermeked viselkedését.

Kérdezd folyamatosan arról, hogyan érzi magát az oviban vagy az iskolában. Ha örömmel megy a közösségbe, és otthon sem tapad rád, mint légy a légypapírra, akkor nagy eséllyel ujjongva fog ugrándozni egy izgalmas kalandtábor hallatán.

9-10 éves kor között

Aranyszabály. Ha a gyereked izgatott a táborozás hallatán, azonnal regisztráld be a kiszemelt programra! Ha a gyerek hezitál, érdemes más családokkal és gyerekekkel beszélgetni és tapasztalatot cserélni közösen a táborozásról.

Mások élményeinek meghallgatása ösztönözheti a félénkebb gyerekeket a nagy elhatározásban.

Természetesen erőltetni semmit sem kell, de jó, ha valamivel tisztában vagy. Ebben az időszakban már le kell tudniuk válni a gyerekeknek a szüleikről. Ha még ilyenkor is félnek, akkor sajnos előfordulhat, hogy szorongással indulnak később a közép vagy felsőoktatásba is.

Szülőként fel kell tudni ismerni ennek a veszélyét, és segíteni kell gyermekét abban, hogy egyedül is boldoguljon és be tudjon illeszkedni új közösségekbe.

Egy ottalvós tábor ideális lehetőség arra, hogy még a pubertás kor előtt (amikor köztudottan bezárkóznak a gyerekek) megtapasztalja a gyermek az önfeled játék élményét, a szabadságot, a szülői kontroll hiányát.

Ha így döntesz, álld a sarat, valamint ne engedj az érzelmi zsarolásnak és a nyafogásnak. Jelentkezz a táborba, de ne beszélj túl sokat korán róla, hogy ne szorongjon a gyermeked.

11 éves kor felett

Ha menni akar, hagyd, hogy menjen!

Sok család van, akik arra várnak, hogy a gyermekük elég nagy és önálló legyen egy hosszabb táborozáshoz.

Túlaggódják, túlféltik csemetéiket, holott a gyermekévek gyorsan elszállnak. Kamaszkorban már nehezebb rávenni a gyerekeket az idegenekkel való táborozásra, és lehet, hogy csak későn döbbensz rá, hogy mennyi nyarat elvesztegettetek, amit élményekkel lehetett volna megtölteni.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni azokat a családokat, ahol valamilyen betegséggel vagy nagyobb odafigyelést igénylő problémával (pl.ételallergia) élő gyerekek vannak.

Tudjuk, hogy őket a legnehezebb elengedni. De képzeld el, mennyivel könnyebb kisebb korban tapasztalatokat szerezni nekik, mint felnőtt létükre egy csapásra a mély vízbe ugrani.

Szerző: Hadarik Rita

Hozzászólások